צליאק

צליאק זו מחלת מעי שמוגדרת כאוטואימונית והיא נובעת מרגישות לגלוטן. המחלה נחשבת לתורשתית ואם לא מאבחנים אותה במועד היא עלולה לגרור לתסמינים ולסיבוכים.  שכן החשיפה לגלוטן גורמת לכך שהמערכת החיסונית יוצרת תגובות שפוגעות בכושר הספיגה של המעי. מצב שעלול להזיק משמעותית בתהליכי ספיגת המזון ותהליכי ההתפתחות בגיל הילדות. בנוסף נשים בגיל הפוריות תתמודדנה עם קשיים נוספים בגין מחלת הצליאק.

סימפטומים של צליאק

מחלה זו מתאפיינת בסימפטומים רבים, וכל חולה יפתח תסמינים אחרים ברמת חומרה שונה. יש חולי צליאק שאין להם כלל סימפטומים, יש מי שסובל מבעיות חמורות כמו תת תזונה, עייפות, שלשולים, חוסר ספיגה של מזון ועוד. כאשר המחלה מופיעה בגיל הילדות יהיו הפרעות התפתחות וגדילה. הצליאק פוגע במעי, אך עלול להיות קשור להתפתחות של מחלות נוספות.

הקפדה על הנחיות

כל חולה צליאק צריך להקפיד על תזונה מתאימה – ללא גלוטן. וזאת כדי למנוע את הנזקים שנוצרים כאשר הגוף נחשף לגלוטן. חשוב לדעת כי אף אם הצליאק חף מתסמינים חובה להקפיד על תזונה מותאמת, וזאת כדי למנוע נזקים עתידיים שעלולים להתרחש כתוצאה מהרגישות לגלוטן.

אבחון מדויק של המחלה

כיום מאבחנים את נוכחות מחלת הצליאק באמצעות בדיקה מיוחדת שנועדה לגלות הימצאות נוגדנים לגלוטן שקיימים אצל חולי צליאק. מדובר על בדיקת דם שבודקת את קיום הנוגדנים המסוימים. אבל לא תמיד הבדיקה יעילה, כיוון שאם חולה צליאק אינו נחשף לגלוטן הבדיקה לא תאתר נוגדנים. אפשרות נוספת לאיתור מדויק הוא בדיקת ביופסיה. את הדגימה לוקחים מרקמת המעי בשיטת הגסטרוסקופיה.

מהו הטיפול המומלץ לצליאק?

צליאק היא מחלה שאינה מצריכה טיפול תרופתי. אך חולי צליאק חייבים להימנע לחלוטין מצריכת גלוטן. אמנם מדובר על הגבלה קשה כיוון שעל החולים להימנע מרשימה ארוכה של מזונות שנחשבים בעיני רבים כמאכלים בסיסיים. לדוגמה: לחם, פסטה, עוגות וכדומה. כמו כן מזונות מהחי ומהצומח עלולים להכיל גלוטן לאחר עיבוד. אך אי אפשר להתעלם מכך שיש כיום מבחר רחב של מאכלים נטולי גלוטן. כמו כן על מרבית המוצרים מצוין האם המוצר מכיל גלוטן.

סגירת תפריט
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support